Ansjoop 2013 Urk

Zaterdag 22 juni 2013 was de jaarlijkse Ansjoop botterrace op Urk. De botter EB18 was ook uitgenodigd om mee te varen, zo kwam het dus dat ik de dag voor de race al een dag op het IJsselmeer mocht doorbrengen.

De EB18 lag nog in Huizen en het is een mooie tocht om die via Lelystad naar Urk te varen. De dag begon al met vroeg met regen, en nog meer regen, en NOG meer regen. (was de zomer niet begonnen op 21 juni?) Oh, en vooral niet te vergeten hele harde wind. Lekker vlagerig zo’n ZW 6 en windstoten van ZW 7 (volgens het bord in de sluis). Dus dat was een heftig dagje, zaterdag ochtend stond ik nog steeds na te deinen op mijn benen. Die nog steeds niet zijn veranderd in zeebenen…. (Foto’s zijn er niet gemaakt die tocht, mijn camera houdt niet van zo veel regen en ik niet van zo veel golven ;-)  )

Gelukkig was de wind deze zaterdag iets minder en zou ik de hele dag op de kotter UK114 zitten met mijn camera. Want de Ansjooprace is een mooie gelegenheid om stoere botterfoto’s te maken. Het is ook een moeilijke opgave, want zie maar eens scherp te stellen als je op een stuiterend schip zit, of je lens vol zit met de regen die af en toe met bakken tegelijk naar beneden kwam. Het uitzicht maakt dat alles helemaal goed. Met ZW 5 spat het water mooi rond de schepen, en zien ze er af en toe uit alsof ze vergaan. Gelukkig is iedereen na de race weer veilig in de haven aangekomen, wel allemaal met een nat pak.

Het werd een mooie race, de EB65 won de eerste prijs mede dankzij de top bemanning die aan boord was ;-) . Arjen, Pieter en Luut hebben erg hun best gedaan zo dicht mogelijk langs het startschip te varen, zodat ze zeker op de foto zouden komen. (Dank je wel Pieter, het was supergaaf om jullie zo dichtbij langs te zien scheuren!) Ook een paar andere schippers hebben gezorgd voor een prachtig zicht op hun schepen. Het grappige is dat door dat ze zo dichtbij zijn, de boot vervormd op de foto, en er een heel apart beeld ontstaat wat niet realistisch is. Kijk maar eens goed naar de vorm van de schepen.

Onderweg hebben we ook nog even een ballon uit het IJsselmeer gevist, zelfs het kaartje was nog te lezen, ondanks dat hij in het water had gelegen. De ballon was van een klein meisje uit Hilversum, dat waarschijnlijk nog nooit van de Ansjooprace heeft gehoord.

Er was zaterdag nog iets heel bijzonders aan de hand. De UK12 kon eindelijk weer meevaren met de wedstrijd. Na veel bloed, zweet en tranen, de hulp van vele vrijwilligers en sponsoren, is hij weer helemaal als nieuw. En hij valt wel op! Een grote stoere botter is het geworden die hopelijk vele mooie tochten mag maken op het IJsselmeer.

Genoeg geschreven! Tijd om te kijken hoe de foto’s zijn geworden!

Ansjoop 2013 Urk Klik op de foto om naar het album te gaan.

 

Bookmark the permalink.

One Response to Ansjoop 2013 Urk

 1. Dick Wouters says:

  Hallo Femke, wat een schitterende serie foto’s heb je weer gemaakt. Daar had je wel een paar zeebenen voor over denk ik.
  Het geeft een prachtig beeld van de hartstochtelijke manier waarop zoveel vrijwilligers met het botter lief en leed bezig zijn.
  Ga jij maar lekker door met het maken van zulke mooie plaatjes. Mijn complimenten!

  Groetjes,

  Dick(EB25)
  Almerehaven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>