Punterrace 2013

Zaterdag 28 september was Elburg het decor voor de EK Punterrace, georganiseerd door Visserijvereniging ” Ons Belang”   . Een prachtige herfstdag, met veel zon en een lekker windje. De start van de race was bij de botterwerf, vanaf daar moesten de punters om het hardst roeien naar het boothuis van de KNRM. Ik mocht meevaren met een klein motorbootje om zo voor de roeiers uit foto’s te kunnen maken. En als eerste de gesloopte roeiers te zien finishen. Met een grote overmacht kwam de DS2 als eerste aan. Plus een paar luie punterliefhebbers die liever de motor gebruiken…..  Na een paar minuten bijkomen, moesten de zeilen omhoog en konden ze richting het wedstrijdveld, achter de strekdam, zeilen. Wij gaven ook gas om op tijd op het startschip te arriveren…. helaas werd onze motorboot ineens een duikboot…. nog net op tijd kon ik de tassen grijpen die langskwamen drijven in het kanaal. En zo zaten wij op deze mooie herfstdag tot ver voorbij onze enkels in het water! Al hozend zijn we naar het startschip gevaren, waar we onze natte kleren en schoenen te drogen konden hangen in het wand. De wind was inmiddels Oost 4, dus gelukkig hoefden we niet al te lang in onze minimalistische zomeroutfit rond te lopen! Het was al snel tijd voor de start van de 2de wedstrijd. De punters lagen al te dringen voor de startlijn, en na het startschot vlogen ze bijna over het water. De meesten kregen lekker wat buiswater naar binnen en zo waren ze fris genoeg voor 4 rondes op het Drontermeer. De eerste ronde ging snel, de posities werden al een beetje duidelijk, tot de eerste pechvogel zijn mast verloor. Zo lag de EB60 6de, en zo lag de EB60 in het riet. Erg jammer voor ze. Vlak na hun pech ging het ook fout bij de de 2e boei, daar sloeg een punter om, en kon de rest van de wedstrijd tot hun middel in het water staan om het ding leeg te hozen. Gelukkig is het nog geen winter… De rest van het veld zeilde stug door, bij de laatste ronde verloor de EB65 nog wat kostbare tijd door met het zwaard vast te blijven zitten, maar Hans liet zich niet kennen en stapte overboord en trok de punter weer vlot. De HH6 kwam als eerste over de finish. Al snel was iedereen binnen en kon bijkomen aan boord van de kotter van Rien met wat eten en drinken. Want er moest nog een wedstrijd gevaren worden, vanaf de kotter door het kanaal naar de botterwerf. Zeilen, roeien, bomen… wat je maar wou. Ondertussen kwam de Pluut EB18 ook nog even langs gezeild, wat een mooi gezicht dat schip bij deze weersomstandigheden! Trouwens, dat geldt voor alle deelnemers aan de punterrace, het was perfect weer om te genieten van dit schouwspel. Punters in het herfstlicht is zo mooi!!!! Vergeet die botters, koop allemaal een punter! Na aankomst op de werf, en na het napraten in het zonnetje, bleek de DS2 de winnaar van deze dag. Gefeliciteerd jongens!

Punterrace 2013 Klik op de foto voor een zeer uitgebreid fotoverslag van deze race. 

Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>